Umjerena Hrvatska

Temperatura u hladnjaku mora biti unutar određenih granica • Temperatura u hladnjaku mora biti unutar određenih granica
Temperatura unutar hladnjaka razlikuje se u različitim dijelovima njegovog prostora • Temperatura unutar hladnjaka razlikuje se u različitim dijelovima njegovog prostora
Ako na zaslonu hladnjaka piše +5,0 °C, da li je temperatura u hladnjaku zaista +5,0 °C?
Odgovor je – nije, štoviše, takvo pitanje nema smisla. U sredini hladnjaka temperatura je možda +5,6 °C, na dnu hladnjaka +4,2 °C, a u desnom gornjem kutu hladnjaka +9,3 °C.
Normalno i uobičajeno svojstvo temperature (pa tako i temperature u hladnjacima) je da se ona razlikuje u različitim dijelovima prostora. Da bi se to iskazalo jednom jedinom brojkom, Nijemci su u tehničkom vodiču DAkkS DKD-R 5-7 (Calibration of Climatic Chambers), koji se danas koristi globalno, definirali parametar "prostorne (ne)homogenosti temperature". To je maksimalna razlika između prosječne temperature u središtu hladnjaka i prosječne temperature na nekoj drugoj lokaciji u hladnjaku.
Da bismo uopće mogli odrediti prostornu (ne)homogenost hladnjaka, mjerenja moramo provoditi istovremeno i u središtu i u svih 8 kuteva hladnjaka. Umjeravanje hladnjaka nije moguće ispravno izvesti s jednim prijenosnim termometrom.
Ispravnim umjeravanjem, u skladu sa tehničkim vodičem DAkkS DKD-R 5–7 i europskom preporukom EURAMET cg-20 (Calibration of Temperature and/or Humidity Enclosures) na uzorku od 505 hladnjaka u Hrvatskoj (umjeravanih od strane Metroteke) utvrdili smo sljedeće:
Drugim riječima, prosječna temperatura u 14,7% umjeravanih hladnjaka u Hrvatskoj nije unutar dopuštenih granica u čitavom svom prostoru.



















































































































Temperatura unutar hladnjaka mijenja se kroz vrijeme • Temperatura unutar hladnjaka mijenja se kroz vrijeme
Osim što temperatura ovisi o prostornoj poziciji unutar hladnjaka, ona se mijenja i kroz vrijeme. Prema ranije spomenutom vodiču DAkkS DKD-R 5-7, za to svojstvo definiran je parametar “vremenske (ne)stabilnosti temperature”. To je maksimalni otklon od prosječne temperature u hladnjaku tijekom vremena.
Na istom uzorku hladnjaka koji smo analizirali i za prostornu (ne)homogenost, za vremensku (ne)stabilnost utvrdili smo:
To znači da u 15,6% hladnjaka u Hrvatskoj temperatura tijekom vremena varira više od ±3 °C.




















































































































Za pravu mjeru, važna su oba parametra zajedno • Za pravu mjeru, važna su oba parametra zajedno
Na koncu, za ispravne uvjete držanja krvi, lijekova, hrane ili drugih uzoraka, važna je i prostorna homogenost i vremenska stabilnost. Kakva je situacija ako uzmemo u obzir oboje?
Ako se uzmu u obzir oba parametra istovremeno, svaki treći (33,3%) hrvatski hladnjak nije unutar zahtijevanih granica u nekom trenutku.





































































































































Pravi problem je što velika većina hladnjaka nije umjerena ispravno • Pravi problem je što velika većina hladnjaka nije umjerena ispravno
Međutim, daleko veći problem od ove iskazane statistike je da za veliku većinu hladnjaka umjeravanje nije izvedeno na ispravan i smislen način. Za njih uopće ne znamo kakve su im prostorna (ne)homogenost i vremenska (ne)stabilnost! (Što uopće znači da imate komad papira na kojem je serviser napisao da je temperatura +5,3 °C? Takva izjava je besmislena.). Potvrda o umjeravanju nije samo mrtvo slovo na papiru, a umjeravanje je prevažno da biste ga povjerili bilo kome i proveli ga na bilo koji način.
Pravilno umjereni hladnjaci osiguravaju svakom medicinskom, ispitnom, analitičkom ili istraživačkom laboratoriju, skladištu lijekova ili apoteci kredibilitet i sigurnost kako prema klijentima i kupcima, tako i prema kolegama.
Jasno je da nije izvedivo da apsolutno svaki hladnjak u Republici Hrvatskoj bude umjeren na potpuno ispravan način, u skladu sa europskom preporukom EURAMET cg-20, međutim bilo bi dobro da su na taj način umjereni barem oni u laboratorijima, bolnicama i osjetljivim industrijama. Na drugim mjestima (kao npr. u hipermarketima) dobro je već ako postoji svijest o tome da temperatura ne varira samo u vremenu, nego još bitnije – da ovisi o poziciji u hladnjaku i da se ta činjenica na neki način uzima u obzir i kontrolira.
Metroteka je HRN EN ISO/IEC 17025 akreditirani umjerni laboratorij s jednim od najvećih akreditiranih područja umjeravanja hladnjaka i drugih temperaturnih komora u Europi, u području od čak -196 °C do +1200 °C.
Želim dobro umjeren hladnjak